Wigilia na Wolskiej

Jak co roku 24 grudnia w schronisku ?Przystań? wigilię Bożego Narodzenia obchodzono szczególnie uroczyście. Tradycyjnie rozpoczęła się ona o godzinie 16.00 modlitwą i czytaniem Pisma świętego. Dzielenie się opłatkiem było momentem, kiedy każdy mógł na głos wypowiedzieć, to, czego innym i sobie życzy, a co kryje się często za ciężką walką z nałogiem, uprzedzeniami i z innymi przeciwnościami życia. Był to też moment podziękowania, tym którzy nam pomogli. W Wigilii uczestniczyło 70 mieszkańców schroniska zwykłego i schroniska specjalistycznego (dla osób po leczeniu szpitalnym) oraz około 40 gości, którzy przyszli z zewnątrz spędzić tu wieczerzę świąteczną. Wszyscy mieszkańcy i goście otrzymali bogate paczki, w których odnaleźli zarówno środki czystościowe, coś do ubrania jak i żywność. Stół w tym roku był zastawiony staropolskimi, najbardziej ulubionymi przez Polaków daniami. Były ryby, barszcz z uszkami, kluski z makiem i kompot z suszonych owoców. Nikt nie wyszedł z poczuciem niedosytu. Nie można zapomnieć o kolędach. Podczas spotkania akompaniował nam na akordeonie pan Paweł Kołakowski, chórzysta z Filharmonii Narodowej oraz na pianinie pan Jerzy Przybysz, mieszkaniec ?Przystani?.

Kilka dni po świętach, 30 grudnia, mieszkańcy schroniska ponownie mogli przeżyć klimat Bożego Narodzenia. Z przedstawieniem ?Pastorałka wg Leona Schillera? przyjechał Młodzieżowy Teatr ?Łazienki?, działający przy Filharmonii Narodowej w Warszawie. Około 20 młodych aktorów z opiekunami wystawiło spektakl łączący elementy teatru dramatycznego i kukiełkowego. Odwiedzili oni nasze schronisko już piąty raz.