POMOC INDYWIDUALNA

Marcel Krupiński, choruje na rzadkie schorzenie ACHONDROPLAZJĘ. Jest to wada wrodzona, z objawami skrócenia kończyn dolnych i górnych z przykurczem rąk oraz ogólnymi zaburzeniami proporcji ciała, krótko mówiąc karłowatość (maksymalny wzrost jaki osiągnie to ok. 130cm). Aby w przyszłości mógł radzić sobie z podstawowymi czynnościami życiowymi i w miarę normalnie funkcjonować czeka go szereg operacji i wydłużanie kończyn metodą Ilizarowa, a także długotrwała rehabilitacja. Wiąże się to również ze sporymi wydatkami. Każda wpłata da szansę na lepsze jutro.

W chwili obecnej Marcelek jest pod stałą opieką ortopedy, neurologa, okulisty, laryngologa, oraz uczęszcza na zajęcia z integracji sensorycznej. Obecnie ma 4 latka i mierzy 82 cm co odpowiada rocznemu dziecku.

Bardzo proszę o przekazanie 1% na leczenie Marcelka.

WYPEŁNIAJĄC ZEZNANIE PODATKOWE PUNKT H (PIT- 28, 36, 36L, 37, 38) należy wpisać

KRS 0000225750

PUNKT I (CEL) Marcel Krupiński – leczenie (proszę nie zapomnieć o zaznaczeniu kwadracika – wyrażam zgodę na udostępnienie danych)

Antek Turkiewicz

Antoś Turkiewicz

Przyszedł na świat 15 marca 2014r. obciążony wrodzoną wadą w ośrodkowym układzie nerwowym, tzw. pachygyrią kory mózgowej, która uniemożliwia mu prawidłowy rozwój psychoruchowy. Chłopiec ma obecnie 3 lata i nie jest w stanie samodzielnie siedzieć ani chodzić. Nie mówi. Dodatkowo występuje u niego padaczka oraz astma wczesnodziecięca. Dziecko wymaga stałej opieki wielu lekarzy specjalistów (neurolog, logopeda, genetyk, lekarz rehabilitant) oraz regularnej, intensywnej i kosztownej rehabilitacji oraz sprzętów ułatwiających jego funkcjonowanie (specjalny wózek dziecięcy, fotelik, pionizator, w przyszłości – komunikator mowy). Antek, mimo swoich ograniczeń, jest pogodnym, komunikatywnym i otwartym dzieckiem. Ciągle robi postępy – kontroluje ruchy głowy, krótko siedzi samodzielnie w podporze, wykorzystuje rączki do zabawy.

Rodzice Antosia mają nadzieję, że dzięki środkom zebranym na koncie Caritas warszawskiej będzie im łatwiej finansować leczenie syna. Bardzo proszą o przekazanie 1% dla Antka.

WYPEŁNIAJĄC ZEZNANIE PODATKOWE PUNKT H (PIT- 28, 36, 36L, 37, 38) należy wpisać:

KRS 0000225750

PUNKT I (CEL) Antoni Turkiewicz – leczenie

Wpłaty indywidualne prosimy wpłacać na konto: Caritas AW, Krakowskie Przedmieście 62, 00-322 Warszawa, 10 1160 2202 0000 0000 4395 7726 z dopiskiem: „Antoni Turkiewicz – leczenie”