ul. Bednarska 28/30

Rezerwacja
tel. 666841526 pn.-pt. w godz. 8.00-16.00
szajac@caritas.pl

Lepsze pierogi robią tylko nasze Babcie!

Smaku nadzienia z dawnych lat ukrytego w pierogowym cieście możecie Państwo skosztować w Pierograni na Bednarskiej. Codziennie przygotowujemy ponad 1500 sztuk robionych ręcznie pierogów. Szef Kuchni osobiście nadzoruje pracę i pilnie przestrzega proporcji farszu. Tak naprawdę nie jest on skomplikowany. Bazujemy na wyselekcjonowanych gatunkach mięsa wołowego i wieprzowego, suszonych grzybach, dobrych gatunkach warzyw i podstawowych przyprawach kucharskich. I choć wyrocznia światowej kuchni, francuski „Larousse gastronomique”, twierdzi, że pierogi wywodzą się z Ukrainy i Rosji, my,  w typowo polski, zadziorny sposób upieramy się, że to polskie danie.

Wyszukujemy smaki z różnych stron Polski, przepisy przechowywane od pokoleń w rodzinnych zapiskach. Te rodzinne specjały warte są  upowszechnienia. Dziękujemy naszym licznym Klientom za to, że bez względu na wiek, uznają smak naszych pierogów za jedynie trochę gorszy od tych, które robiły  lub robią ich Babcie. Jednocześnie jesteśmy otwarci na wszelkie uwagi i pomysły. Również dzięki nim ulepszamy naszą ofertę. Oprócz pierogów Szef Kuchni poleca zupy, których smak i sposób przygotowania również przypomni Państwu  babcine obiady.

Pierogarnia mieści się  przy ul. Bednarskiej 28/30 w odległości 100 m w dół od skweru Hoovera. Ulica Bednarska zachowała swój pierwotny wygląd od czasu jej powstania w połowie XIX wieku. Dzięki Opatrzności oparła się zawieruchom wojennym i powojennym koncepcjom modernizacji. Piwniczne podcienia w trzech salach Pierogarni zachowały oryginalny kształt. Wcześniej mieścił się tu zakład stolarski. Mamy nadzieję, że nasz wiejski w stylu, prosty wystrój pozwoli Państwu zrelaksować się w miłej atmosferze. Szerokie ławym z prostymi zydelkami, światło wiklinowych kloszy  stwarzają naprawdę swojski klimat. A skrzypienie drzwi wejściowych prosimy uznać za jego dodatkowy element.

W Pierogarni proponujemy samoobsługę i płatność gotówką (jak za starych niedobrych czasów), ale po cichu liczymy na to, że pierogi to Państwu zrekompensują.  Dla naszych małych gości mamy tablicę do malowania i wysokie krzesełka z oparciem.