Listopad 2017

Listopad pełen pięknych barw, nie rozpieszczał nas pogodą. Dużo czasu spędzaliśmy w pomieszczeniach świetlicy, ale na pewno nie był to zmarnowany czas. Oprócz naszych codziennych obowiązków takich jak prace domowe mieliśmy ręce pełne roboty. Wciąż odkrywamy nowe gry planszowe, które ćwiczą koncentracje i rozwijają nsza spostrzegawczość.
Przede wszystkim, pamiętając o historii naszej ojczyzny, w pełen szacunku sposób uczciliśmy 99 rocznice odzyskania niepodległości przez Polskę. Wspominaliśmy bohaterów naszego kraju a także odwiedziliśmy wystawę na Starym Mieście.
19 listopada, w naszej parfaii oraganizowany był Dzień Ubogiego. Z tej okazji wspieraliśmy pomocą Pafarialne Koło Caritas, które przygotowało dla osób potrzebujących małą uroczystość. Po  Mszy Świętej, w miłej i pogodnej atmosferze wszyscy uczestnicy mogli zjeść ciepły posiłek a także porozmawiać i pobyć ze sobą.
Naszą tradycją jest coroczny biwak świetlicowy. W tym roku także nas to nie ominęło. 24 listopada zaopatrzeni w śpiwory i karimaty przygotowywaliśmy się do świetnej zabawy. Śmiechom i grom nie było końca. Rano, w wyśmienitych humorach zjedliśmy śniadanie, a potem udaliśmy się do swoich domów.
W ramach zajęć sportowych zostaliśmy zaproszeni przez naszych kolegów ze świetlicy przy ul. Dereniowej na turniej tenisa stołowego. Emocje sięgały zenitu. Bohaterami rozgrywek wśród wychowanków naszej świetlicy byli Magda i Kryspin. Zwycięzcom gratulujemy.
W listopadzie ruszył także projekt pt. „W rodzinie siła”. Rodzice i dzieci z naszej świetlicy mają szanse zgłębić tematykę NVC czyli porozumienia bez przemocy. Jest to bardzo przydatna umiejętność, która pozwala rodzicom w sposób skuteczny i jednocześnie spokojny porozumieć się ze swoimi pociechami.