Jesień

Jesień w naszej świetlicy była bardzo pracowita  i aktywna. Poza codziennym odrabianiem lekcji , warsztatach kulinarnych i pracy na zajęciach ze specjalistami było też wiele chwil ,które spędziliśmy na rozrywce i poznawaniu nowych umiejętności. Wybraliśmy się do pokoju zagadek FunEscape, gdzie dzieci, podzielone na trzy grupy, aby wydostać się z zamkniętego pokoju miały za zadanie rozwiązać zagadkę na ,,Bezludnej wyspie”, pokonać ,,Klauna w krzywym zwierciadle” oraz rozbroić tykającą bombę ,,Mistrza Zen.” Obejrzeliśmy także w pobliskim kinie dwie bajki- zabawne ,,Emotki” oraz opowiadające o przyjaźni ,,Wampirki”.
W październiku dzieci podczas warsztatów kulinarnych rozwijały swoje umiejętności. Cały październik, podobnie jak w ubiegłym roku trwał u nas MasterChef, gdzie dzieci wymyślały oryginalne potrawy, których jeszcze nie mieliśmy okazji przygotowywać w świetlicy, dzięki czemu mogliśmy spróbować pysznej lasagne, własnoręcznie przygotowanych pierogów, kopytek czy sajgonek. Na finał konkursu wszyscy uczestnicy otrzymali nagrody, a wychowawcy przygotowali dyskotekę oraz pyszny tort. Wyszliśmy również do Papugarni  ,,Ptasi Móżdżek”, gdzie podziwialiśmy gatunki papug z różnych zakątków świata, wykonaliśmy kolorowe maski oraz zrobiliśmy szaszłyki, którymi później karmiliśmy kolorowe stworzenia. Ostatnimi czasy odbył się u nas także konkurs gry w ping-ponga, w którym pod fachowym okiem naszego wolontariusza- Pana Daniela, dzieci miały okazję spróbować swoich sił. Do rozgrywek zaprosiliśmy także dzieci ze świetlicy przy AL. KEN, z którymi rozegraliśmy turniej. Emocji było co niemiara!
Powoli przygotowujemy się do świąt.  W świetlicy zaczynamy już robić ozdoby i dekoracje świąteczne. Każde dziecko napisało  także list do św. Mikołaja, który na pewno o nikim nie zapomni 😉